ZAGADNIENIA DO TESTU ZALICZENIOWEGO

KOSMETOLOGIA I st. rok II

Zagadnienia zaliczeniowe z przedmiotu PODSTAWY BIOCHEMII DLA KOSMETOLOGÓW 
dla studentek kierunku KOSMETOLOGIA

 

Biochemia strukturalna

  1. Typy grup funkcyjnych, rodzaje wiązań chemicznych i izomeria w biomolekułach
  2. Ogólna charakterystyka strukturalna i funkcjonalna związków organicznych występujących w żywych organizmach, tj.:
    • aminokwasów białkowych (wzory chemiczne), peptydów i białek, budowa kolagenu i elastyny oraz wiązania stabilizujące struktury białek
    • węglowodanów (wzory chemiczne poza polisacharydami): monosacharydów (dihydroksyaceton, aldehyd glicerynowy, ryboza, ksyloza, arabinoza, fruktoza, glukoza, mannoza i galaktoza), disacharydów (laktoza, maltoza, izomaltoza i sacharoza), polisacharydy (skrobia, glikogen, celuloza, glikozoaminoglikany)
    • lipidów (wzory chemiczne) - kwasów tłuszczowych, triacylogliceroli, ciał ketonowych, lipidów złożonych, cholesterolu, kwasów żółciowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
    • puryn i pirymidyn oraz nukleotydów i nukleozydów, w których są elementami strukturalnymi (wzory chemiczne).
  3. Enzymy jako biokatalizatory
    • podobieństwa i różnice między enzymami i katalizatorami nieorganicznymi
    • podstawowe pojęcia w enzymologii- apoenzym, koenzym, grupa prostetyczna, holoenzym, centrum aktywne
    • modele oddziaływania enzymu z substratem
    • klasyfikacja enzymów i istotne grupy enzymów w każdej z klas
    • mechanizmy regulacji aktywności enzymów - regulacja długoterminowa (kontrola ilości enzymów w komórce, czyli indukcja i represja) i krótkoterminowa (kontrola sprawności katalitycznej enzymu, czyli aktywacja i inhibicja przez mechanizmy: allosteryczny, interkonwersję strukturalną, aktywacje proteolityczną)
    • koenzymy i grupy prostetyczne współdziałające z enzymami, czyli kofaktory witaminowe (NAD+, NADP+, FAD, FMN, pirofosforan tiaminy, koenzym A, fosforan pirydoksalu, biotyna, kwas tetrahydrofoliowy i koenzymy kobalaminowe)
    • kofaktory niewitaminowe (kwas liponowy, S-adenozylometionina, aktywny siarczan, koenzym Q, hemowe grupy prostetyczne, ATP, CTP, UTP)

 

Biochemia metaboliczna

  1. Podstawowe terminy i pojęcia w biochemii- metabolizm, anabolizm, katabolizm, amfibolizm, szlak metaboliczny, prekursor, metabolit, intermediat
  2. Zarys metabolizmu węglowodanów:
    • Trawienie i wchłanianie cukrów (rodzaje transporterów)
    • Znaczenie biochemiczne glikogenu wątrobowego i mięśniowego
    • Zarys szlaków metabolicznych (glikoliza, cykl pentozofosforanowy, szlak kwasu uronowego, syntez i degradacja glikogenu, glukoneogeneza) i ich cel biochemiczny oraz lokalizacja narządowa i komórkowa tych procesów, prekursory, enzymy decydujące o ich szybkości i mechanizmy regulacji ich aktywności katalitycznej (induktory, represory, aktywatory i inhibitory).
  3. Cykl Krebsa (cel metaboliczny procesu, lokalizacja narządowa i komórkowa tych procesów, prekursory, enzymy decydujące o ich szybkości i mechanizmy regulacji ich aktywności katalitycznej (aktywatory i inhibitory)
  4. Mitochondrialny łańcuch oddechowy i fosforylacja oksydacyjna (cel i przebieg procesów, lokalizacja komórkowa, enzymy w nich uczestniczące wraz z ich grupami prostetycznymi)
  5. Zarys metabolizmu lipidów:
    • Zarys szlaków metabolicznych (lipogeneza, beta-oksydacja kwasów tłuszczowych, lipoliza wewnątrzkomórkowa, biosynteza i degradacja ciał ketonowych) i ich cel biochemiczny oraz lokalizacja narządowa i komórkowa tych procesów, prekursory, enzymy decydujące o ich szybkości i mechanizmy regulacji ich aktywności katalitycznej (induktory, represory, aktywatory i inhibitory)
  6. Zarys metabolizmu białek i aminokwasów:
    • Katabolizm białek pokarmowych i tkankowych
    • Degradacja aminokwasów białkowych, tj. usuwanie azotu alfa-aminowego(transaminacja, deaminacja oksydacyjna glutaminianu, cykl mocznikowy) i katabolizm szkieletów węglowych aminokwasów
    • Istotne metabolity powstające z aminokwasów białkowych, m. in. w procesie dekarboksylacji
  7. Źródła atomów budujących pierścienie purynowy i pirymidynowy.